Acțiune de donare de sânge la Năvodari

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orașului Năvodari organizează sâmbătă – 16 iunie, între orele 8.30 – 13.30, o acțiune de donare de sânge. Sunt așteptate toate persoanele sănătoase din localitatea Năvodari și localitățile învecinate care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18 – 65 ani (pentru prima donare 18 – 60 de ani în funcție de evaluarea medicală) cu greutatea peste 50 de kilograme (în funcție de înălțime, constituție), care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă, etc. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.  De asemenea, donatorii trebuie să respecte următoarele lucruri:

Cu 3 zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice!

În ziua donării se recomandă un mic dejun ușor (sandwich-uri, fructe, lactate) și minim 500 ml de lichide.

Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml de sânge) beneficiază la cerere de:

  • 7 tichete de masă pentru produse alimentare;
  • o zi liberă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, elevi, studenți și militari.
  • decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge;

Cei interesați sunt așteptați sâmbătă 16 iunie, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă (lângă Taxe și Impozite) de pe strada Sănătății nr. 3, din localitatea Năvodari cu un act de identitate valabil, între orele 8.30 -13.30.

Sursa: www.tvlitoral.ro/actiune-de-donare-de-sange-la-navodari-2

Comentarii