Acțiune de donare de sânge la Năvodari

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Năvodari organizează sâmbătă, 17 februarie 2018, între orele 08.30- 13.30, o acțiune de donare de sânge.

Sunt așteptate toate persoanele sănătoase din orașul Năvodari  și localitățile învecinate care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Pot dona sânge persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani (pentru prima donare 18-60 de ani în funcție de evaluarea medicala), cu greutatea peste 50 kg ( în funcție de înălțime, constituție), care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă, etc.

Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență  cu boli de inima, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.

Cu  3  zile  înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice!

În  ziua donării se recomandă un mic dejun ușor (sandwich-uri, fructe, lactate) și minim 500 ml lichide.

Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de:

  • 7 tichete de masă pentru produse alimentare;
  • o zi liberă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, elevi, studenți și militari;
  • decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu / reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

Acțiunea de donare de sânge se va desfășura la Centrul de Zi  pentru Copii și Persoane în Vârstă (lângă Taxe și Impozite),  str. Sănătății nr 3,  din Năvodari.

Donatorii sunt rugați să aibă un act de identitate valabil.

Sursa:http://www.gazetadenavodari.ro/impreuna-putem-salva-o-viata-actiune-de-donare-de-sange-la-navodari/

Comentarii