Desfășurare de forțe în apropiere de Năvodari

Aflați în Tabăra de Instrucție și Poligon de Trageri Sol – Aer din Capu Midia, militarii Batalionului 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea” au executat, în cadrul tragerilor de evaluare anuale, trageri de zi și de noapte cu complexul antiaerian Gepard.

Tragerile antiaeriene anuale au scopul de a verifica atât starea de operativitate a tehnicii, cât și nivelul de pregătire a militarilor. Descris drept cel mai impunător complex de artilerie antiaeriană din Armata României, Gepardul militarilor dobrogeni a făcut față cu brio așteptărilor și de această dată.

Sistemul GEPARD este un sistem de apărare antiaeriană care există în dotarea mai multor ţări membre NATO (Germania, Belgia, Olanda), iar achiziţia sa de la Armata Germaniei a condus la realizarea capabilităţilor de apărare antiaeriană a unităţilor din cadrul Forţelor Terestre, la un preţ de circa 4 ori mai mic decât în cazul achiziţiei unor sisteme noi, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării din anul 2009.

GHEPARD-ul este un sistem de artilerie antiaerian blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicata, care poate executa misiuni de lupta în orice conditii meteorologice, ziua si noaptea si în conditii de bruiaj radioelectronic.
Misiunea sa tactica este angajarea luptei împotriva avioanelor si elicopterelor care ataca prin surprindere, la joasa înaltime, cât si împotriva blindatelor. Datorita mobilitatii ridicate si timpului foarte scurt de reactie, acest sistem poate asigura protectia în câmpul de lupta, în special a unitatilor blindate.

Comentarii