Lipovenii au Centru Cultural la Năvodari

Zi de sărbătoare în comunitatea rușilor-lipoveni din Năvodari. Marți,  a fost  inaugurat Centrul Cultural al acestei comunități, eveniment la care au participat, pe lângă membri, și oficialități locale și centrale.

Noua Casă de Cultură a rușilor lipoveni din Năvodari și-a deschis porțile marți, pentru a primi pe toată lumea prezentă la inaugurare. Au participat de la copii de câțiva ani, la vârstinici în baston. Cu toții și-au manifestat bucuria de a avea, în sfârșit, un centru la nivel local, care să-i învețe pe tineri istoria, tradițiile, porturile și cultura înaintașilor prigoniți de regimul autoritar din secolul al 17-lea,  care și-au părăsit patria natală și au migrat spre alte colțuri ale lumii, pentru a-și păstra religia și obiceiurile. Printre invitați s-a numărat și primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, dar și reprezentantul Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România, Aledin Amet – secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice.

De precizat că, în perioada 29 august- 4 septembrie, la Constanța, se desfășoară mai multe manifestări sub genericul ”Limba rusă în România”. Deschiderea oficială a acestora a avut loc, luni, 29 august, la Biblioteca Județeană din Constanța, continuând cu o conferință de 2 zile la noul Centru Cultural al Comunității, inaugurat la Năvodari.

Cu această ocazie, fiind an electoral, va fi ales și candidatul pentru funcția de deputat din partea Comunității Rușilor Lipoveni din România, pentru alegerile de la sfârșitul acestui an. De asemenea, delegații la Conferință vor alege membrii Consiliului Director și membrii comisiilor de specialitate: Comisia de Cenzori, Comisia de Etică și Disciplină.

Sursa: http://www.tvlitoral.ro/lipovenii-au-centru-cultural-la-navodari/

Comentarii