Procesiune în cinstea Sfintei Parascheva la Năvodari

Sute de năvodăreni au participat la procesiunea in cinstea Sfintei Parascheva, joi seară. Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Inalt Preasfințitul Teodosie, Arhepiscopul Tomisului. La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale.

Sfânta Parascheva este şi ocrotitoarea oraşului Năvodari, dar şi a celei mai vechi biserici din oraş, cu același hram. Cu mic cu mare, năvodărenii s-au adunat, în număr impresionant, la biserica ce ii poartă hramul, unde a avut loc ceremonia religioasă oficiată de Arhipiscopul Tomisului, alături de un sobor de preoți. După slujbă, enoriașii au urmat pașii preoților într-o procesiune pe străzile orașului.

Sfânta Parascheva este cinstită în mod deosebit, an de an, de către năvodăreni. Dis de dimineață, pașii credincioșilor s-au îndreptat din nou spre biserică, la slujba de pomenire.

Sfânta Parascheva s-a născut la jumătatea secolului al XI-lea în localitatea Epivat din Tracia, din părinți creștini. Încă de mică, de la vârsta de 10 ani, fost milostivă cu cei săraci, adeseori dăruindu-le chiar hainele. A părăsit familia pentru a-și dedica total viața lui Hristos, a oferit săracilor partea sa de moștenire și a intrat într-o mănăstire din apropierea Constantinopolului. După ani de viață ascetică, a fost în pelerinaj la Locurile Sfinte și în pustiul Iordanului, apoi s-a întors în satul natal unde, după alți doi ani de post și rugăciune, a trecut la Domnul.

Sursa: http://www.tvlitoral.ro/procesiune-cinstea-sfintei-parascheva-la-navodari/

Comentarii