Bolile cardiovasculare reprezintă principala problemă de sănătate din România. Medicii spun în acest context că prevenirea afecțiunilor inimii trebuie să reprezinte o prioritate națională.
Din acest motiv, vârstnicii din Năvodari au beneficiat de teste medicale gratuite precum și de îndrumarea specialiștilor pentru îmbunătățirea sănătății.
Ei au fost informați cu privire la un stil de viață sănătos și încurajați să prevină și să trateze bolile, pornind de la descoperirea cauzelor și conștientizarea factorilor de risc.
Astfel, la Centrul de Zi pentru Persoane în Vârstă din Năvodari a avut loc joi acțiunea “Ai grijă de inima ta! Ajut-o, dacă vrei să te mai ajute!” din cadrul Programului Național de Îmbunătățire a Sănătății.
Asistenții medicali Maria Cabe și Dumitru Crăciun Dumitru le-au prezentat participanților la eveniment informații despre sănătatea inimii (arătând că principala cauză de deces în România o reprezintă bolile cardiovasculare, având un procent de 61%), despre ateroscleroză și diabet.
De asemenea, vârstnicilor li s-a explicat care sunt beneficiile unei alimentații sănătoase, importanța activității fizice și influența negativă a stresului asupra organismului uman.
Cei prezenți au beneficiat și de teste medicale gratuite precum: măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului, procentului de grăsime și indicelui de masă corporală.
Rezultatele testelor au fost analizate de cadrele medicale, vârstnicii din Năvodari fiind consiliați în privința modalității de îmbunătățire a stării de sănătate, acolo unde este cazul.
Primăria Năvodari a precizat că acțiunea a fost un adevarat succes, iar reprezentanții Centrului de Zi pentru Persoane în Vârstă își doresc să repete evenimentul, venind astfel în completarea activităților de socializare, ateliere recreative și de petrecere a timpului liber destinate îmbunătățirii calității vieții seniorilor.
Campania “Ai grijă de inima ta! Ajut-o, dacă vrei să te mai ajute!” este organizată de Asociația pentru Sănătate, Educație și Familie, în colaborare cu Institutul de Sănătate Publică.
Bolile cardiovasculare apar, în cea mai mare parte, ca urmare a acţiunii factorilor multipli de risc precum tensiune arterială ridicată, un nivel mare al colesterolului, diabet, obezitate și fumat.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o mare parte din accidentele vasculare cerebrale sau infarcte ar putea fi prevenite, dacă abordarea de prevenire ar viza simultan toţi factorii de risc, indiferent de gravitatea fiecăruia.
Sursa: http://www.gazetadenavodari.ro/varstnicii-din-navodari-au-primit-sfaturi-pentru-sanatatea-inimii-actiune-de-prevenire-a-bolilor-cardiovasculare/