(VIDEO) Explozie de proporții la rafinăria din Năvodari

Catastrofă de proporții la rafinăria din Năvodari. O explozie puternică s-a produs astăzi în jurul prânzului. A urmat un incendiu devastator. Flăcările, conform martorilor au avut peste 150 de metri înălțime.  Coloana de fum s-a văzut de la zeci de kilometri distanță. O persoană și-a pierdut viața, o alta este în continuare căutată de salvatori și alte 5 au fost rănite în urma deflagrației.  A fost activat planul roșu de intervenție. Vă avertizăm că urmează imagini și informații cu un puternic impact emoțional.

Momentul deflagrație a fost filmat de o persoană care încerca să imortalizeze în imagini câțiva de delfini care se apropiaseră de  mal. În videoclipul postat ulterior pe rețelele de socializare se aude o bubuitură puternică, iar mai apoi ciuperca formată în urma exploziei și coloana imensă de fum.

Acestea sunt primele imagini de la locul tragediei. Oamenii din mașină au fost surprinși de dezastru în imediata apropiere. În videoclipul  pe care au reușit să-l facă imediat după deflagrație se văd flăcările imense și fumul negru și gros care se ridică și acoperă tot cerul.

Primul apel care anunța tragedia a fost dat la 112 la ora 12 și 16 minute. După aproximativ 8 minute la fața locului au ajuns primele echipaje de pompieri. Focul se manifesta violent. Flăcările atingeau  peste 150 de metri înălțime.

Rând pe rând zeci de mașini de pompieri au ajuns la rafinărie. Autoritățile au activat planul roșu de intervenție. Forţe impresionante de salvatori au venit inițial din Constanța, Călărași, Ialomița și Brăila.  Ulterior cantitatea de substanta de stingere a fost suplimentata cu cate 2000 de litri de la ISU Galați, și ISU Vrancea.

Potrivit autorităților o persoană a fost declarată decedată la 2 ore după catastrofă. Alte 5 au fost rănite.

La ora câteva minute după tragedie populaţia a fost alertată  prin mesaj RO-Alert să evite zona Midia – Năvodari, pe o rază de un kilometru, din cauza noxelor.

Potrivit unui comunicat al rafinăriei, incendiul a pornit de la o instalație de hidrofinare  petrol motorină. Conform procedurilor interne de gestionare a situațiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiții de siguranță.

Reprezentanții rafinăriei susțin că nu ar fi vorba de o greșeală umană ci de un echipament care ar fi cedat. Reviziile ar fi fost la zi.

Ulterior s-au deplasat alte forte suplimentare, respectiv: 8 autospeciale de atingere cu apă și spumă din cadrul ISU Călărași, Ialomița, Tulcea, Brăila, precum și un autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere. Aproape 3 ore s-au luptat pompierii cu focul. Norocul a făcut ca norul toxic de fum să se deplaseze spre mare și nu spre orașele din apropiere, Năvodari și Constanța. La fața locului s-au deplasat inclusiv ministrul de interne și  secretarul de stat Raed Arafat.

Autoritățile au deschis un dosar penal și urmează să se stabilească cine va răspunde pentru acestă tragedie de proporții.

Sursa: https://stiri.litoraltv.ro/explozie-de-proportii-la-rafinaria-din-navodari/

Comentarii